TURVA 2003

TURVA 2010 - TURVA 2012


TURVA2003-harjoitus pidettiin 7.6.2003

Porvoon RadioHarrastajat ottivat osaa valtakunnalliseen TURVA2003-harjoitukseen jota koordinoi OH1VR Eli Seppo Sisättö.

Turva 2003 toteutettiin yhteistyössä sisäasianministeriön alaisen Pelastusopiston kanssa. Myös liikenne- ja viestintäministeriötä ja puolustusvoimia on informoitu harjoituksen valmistelujen etenemisestä.

Kansainvälisen ulottuvuuden Turva 2003:een toi  viestiliikenneyhteys YK:n humanitaarisen avun koordinointielimeen OCHA:aan Genevessä.

Harjoituksen tarkoituksena  oli kokeilla käytännön tasolla tilannetta jos valtakunnan verkot; eli sähkö ja viestiverkot eivät toimi.

 


Radioamatöörit harjoittavat koko Suomen kattavaa radioliikennettä päivittäin.
Radioamatööreillä on valmiina ja käytössä radiolaitteet, antennit ja virtalähteet - myöskin valtakunnan verkosta riippumattomia - sekä kykyä ja kokemusta radioliikennöintiin.

Yhteistyössä viranomaisten kanssa loimme kaikki Suomen kunnat kattavan viestiverkon ja välitimme viranomaisten harjoitusviestejä paikkakunnittain kautta koko Suomen.

Kun tiedämme viestivälityksen toimivan myös hätä- ja poikkeustilanteissa, on niiden tilanteiden ja tapahtumien tiedustelu, hallitseminen, rajoittaminen, pelastus- ja korjaustoimet mahdollista tehdä hallitusti ja järjestelmällisesti koko maan kattavana.

Näin voimme olla hyödyksi ja avuksi sekä lisätä omalta osalta turvallisuuden tunnetta kansalaisten mielissä, että heidän joiden työnään on turvallisuuden tekeminen todellisessa maailmassa.


Itä-Uudenmaan alueeseen kuuluvat Askola, Myrskylä, Porvoo, Pukkila, ja Sipoo. Nämä kunnat kuuluvat Porvoon RadioHarrastajien vastuulle.
Kallen OH2BIA ohjauksessa järjestimme kuhunkin kuntaan viranomaisten osoittamaan paikkaan radioamatöörin operoiman yhteyspisteen viestinvälitystä varten.
Saimme viestejä lähetettäväksi ja vastaanotimme meille osoitetut viestit.


Kalle OH2BIA esittelee
TURVA2003 Kalle OH2BIA kertooEnnen harjoitusta pidettiin TURVA2003-keskustelu- & suunnitteluilta Porvoon RadioHarrastajien kerholla.
Paikalle saapui 25 henkilöä ja pohdimme Itä-Uudenmaan toiminta-aluetta harjoituksen ja harjoituksen harjoittelun aikana.
TURVA2003-organisaation vetäjiä paikalla olivat Jukka
OH2BR, Jouni OH2JIU että Kalle OH2BIA ja saimme sekä tietoa että vastuuta päättää omasta alueestamme että sovimme lukuisesta käytännön tason toimintamenettelyistä miten viestiliikennettä käytännössä hoidetaan.
Porvoon RadioHarrastajien vastuulle kuuluivat oheiset kunnat ja niissä toimivat asemat olivat:
PUKKILA OH2BIA SOLUASEMA
PORVOO OH2JJM KUNTAASEMA
ASKOLA OH2LOI KUNTAASEMA

SIPOO

OH2BUZ KUNTAASEMA
MYRSKYLÄ OH2LXB KUNTAASEMA

Asemien miehityksenä oli 2 - 3 henkilöä joista vähintään yhden tulee olla radioamatööri. Johtoasemalla tarvitaan kaksinkertainen miehitys liikenteen suuntautuessa organisaation mukaan kunta-asemilta päin välittäen viestit valtakunnalliseen harjoituksen johtoon sekä takaisinpäin.

Lisäksi tarvitsimme "rajapintatiedot" sekä länteen (Helsinki), pohjoiseen (Orimattila), että itään (Loviisa) jotta emme häiritse niissä suunnissa toimivia asemia mutta tiedämme ketä siellä on toiminnassa ja tarvittaessa voimme olla yhteydessä myös heidän kanssaan.

Harjoitus oli suoraan yhteydessä kunnallisiin paloviranomaisiin jotka ovat niitä tahoja joita harjoituksemme palvelee.
Samoin harjoituksestamme tuli olla tieto muilla viranomaisilla, ettei väärinkäsityksiä pääse syntymään esimerkiksi (ennakkovalmisteltujen) viestiemme sisällön suhteen.

Yleisin ratkaisu oli liikkuva asema: radioamatöörilaitteet autossa. Kaksi, jopa yksi henkilö autossa joka "hoiti toimiston"!

Ja kuten KAIKKI radioamatööriliikenne, oli myös TURVA2003-harjoituksen liikenne vapaasti kenen tahansa kuunneltavissa! Siksi toistimme jokaisen viestin alussa: HARJOITUSSANOMA! Ettei tule väärinkäsityksiä.


TURVA 2003 harjoituksen käskynjako Pukkilan paloasemalla.

Turva onnistui ennakko-odotusten mukaan!

Itä-Uudenmaan alueen kaikki kunnat miehitettiin. Jokaiseen saatiin yhteys ja jokainen välitti muutaman viestin. Järjestelmä toimi!

Valtakunnallisella tasolla viestien määrä summautui. Pääkeskus ja valtakunnallinen harjoituksen komentokeskus oli Tampereen lähistöllä. Viestit kulkeutuivat sinne joten perustavoite onnistuttiin toteuttamaan.

Harjoitus osoitti radioamatöörien organisointikyvyn sekä asiaanpaneutumisen olevan korkealuokkaista. Suomen n. 6000 amatööristä yli 1000 oli mukana TURVA2003-harjoituksessa.

Viranomaistahot olivat positiivisesti yllättyneitä järjestelmän toimivuudesta ja saimme julkisuutta tiedotusvälineissä valtakunnallista uutislähetystä myöten.


TURVA-harjoitusten idea osoitti toimintakelpoisuutensa ja sitä tullaan pitämään valmiudessa tulevia tarpeita varten harjoittelemalla toimintoja kerhoittain, alueittain ja jossain vaiheessa myös valtakunnallisella tasolla.


VaPePa-sivu

SRAL VaPePa-sivut

Ks. esimerkki: ARES  Yhdysvalloissa toimiva radioamatöörien hätätilapalveluSivun alkuun