Päivitetty: 17.08.2016


OH2ABB HISTORIAA

 

YLEISKATSAUS


 

 


Kerho on perustettu 29.11.1993.

 

Tilaisuuden koollekutsujana toimi Ernst Ekström OH2LXB ja ilmoitus julkaistiin Porvoolaisessa UUSIMAA-lehdessä marraskuun puolivälissä sekä lähetettiin niille paikallisille radioamatööreille joiden nimi ja osoite löytyivät SRAL jäsentiedoista eli "OH-luettelosta".

Paikalle Porvoon Kirjaston kokoushuoneeseen Mannerheiminkadun varrelle saapui enemmän kuin toistakymmentä henkilöä.

Keskusteltiin lyhyesti ja pitkään, onko tarvetta paikalliselle radioamatöörikerholle ja jos niin millaiset tarpeet?

Oli tarvetta! Neljätoista (14) henkeä lupautui tulemaan mukaan perustettavaan kerhoon ja valittiin työryhmä joka ryhtyi sorvaamaan kerholle nimeä ja  sääntöjä, toimintasuunnitelmaa sekä talousarviota.
Ryhdyttiin myös tutkimaan mahdollisuutta saada kerholle asemapaikka, asema sekä sille kutsumerkki. Sitä varten kerhon tuli rekisteröityä ja päätettiin myös liittyä Suomen Radioamatööriliiton jäsenkerhoksi.
Luonnollista oli, että työryhmän jäsenet "joutuivat" kerhon johtokunnan jäseniksi ensimmäisessä virallisessa kokouksessa kevättalvella 1994.


KERHON JÄSENISTÖ

Perustajajäseniä oli 14.
Kun kerho alkoi toimia Porvoon seudulla, radistit heräsivät ja kerhoon liittyi parin vuoden aikana uusia jäseniä, lukumäärämme oli runsaan parinkymmenen paikkeilla parin - kolmen vuoden ajan.

Iloisina yllätyksinä paikallisesta asujamistosta siilaantui radiokärpäsen pureskelemia 'immeisiä' milloin minkäkin tiedonjyväsen perusteella.
Rekrytoinnissa oli puhetta milloin mistäkin kampanjasta, vakavimmin puhuttiin nuorisojäsenten löytämisestä ja menetelmänä oli koulujen yläasteiden ja ammatillisten oppilaitosten ilmoitustaulujen käyttämällä.

Oikeastaan taisi olla loogisin peruste sekä radioamatööriliikenne taajuuksilla; ennenkaikkea toistimemme OH2RUB (434.875 MHz) sekä SRAL kautta kulkeneet viestit olemassaolostamme.
Aina silloin tällöin 'tipahti' kaveri tahi parikin kerhoiltaan katsomaan meitä ja osa heistä liittyikin toimintaan mukaan.

Näin kerhon jäsenmäärä lähti hiljalleen kasvuun, ollen vuoden 2003 vaihteessa 46 henkilöä. Eikä lisä pahaa tee!
Sillä kaikkien kerhojen perusta on jäsenistö: ihmiset! Jotka haluavat omalta osaltaan olla mukana kerhossa, kerholaisina ja tehdä oman osansa kerhon hyväksi.
Ks. Jäsenluettelomme!


NUORI KERHO WANHUSTEN TALOLLA

Saimme Porvoon kaupungilta luvan kokoontua Porvoon Wanhusten talon kerhohuoneessa. Paikka oli periaatteessa muuten ihan hyvä, mutta kerhoasemaa eli toimivaa radioasemaa ei sinne voinut asentaa. Mutta vietimme siellä toisviikkoisia kokouksia toista vuotta.

Koska paikka oli asuinyhteisö lukuisille vanhuksille ja tilaa käyttivät kerho- ym. kokoontumistarkoituksiin muutkin kuin me, emme voineet ajatella radioaseman pystyttämistä tiloihin. Workimme käsikoneilla ja suorilla taajuuksilla ja suunnittelimme kovasti toistimen rakentamista sen minkä kahvinjuonnilta kerkeäisimme!

Aika kului rattoisasti kaiken maailman suunnitelmien parissa.
Paitsi toistinta, kerhoasemaakin haikailtiin. Koska olimme rekisteröity yhdistys, niin panimme asemakutsun vetämään. Ja tulihan se sieltä: OH2ABB! "Hassu" kooli sai toki miettimään erästä kaupallista yhteyttä PR-avustuksen muodossa mutta yhteydenottoihimme vastattiin lyhyesti: ei onnistu. Radioamatööriaseman paikan tietysti pitäisi olla sellainen, että sinne voi sen aseman pystyttää antenneineen päivineen. No, eihän meillä ollut antenneja sen paremmin kuin rigejäkään joten OH2ABB jäi spekuloinniksi.
Emme toki paiskanneet kirvestä kaivoon (ei meillä semminkin kaivoakaan ollut - liekö kirves jostain..) vaan käännyimme loogisimman tahon puoleen. Porvoon Kaupunki. Radioamatööriasemalle tila?
Mutta laihat vuodet olivat menossa itsekullakin joten eipä sieltä paikkaa asemalle ja kerholle herunut.
Mutta sitä asemaa jäimme kaipaamaan. Mikäs sitten neuvoksi?

 


PORVOON TYÖVÄENTALO 21 m asl

Tutkimme mahdollisuutta löytää kerhoasemalle soveltuvaa paikkaa ja vuokrasimme Porvoon Työväen talolta yhden huoneen täysin käyttöoikeuksin"!
Nyt pääsisimme tekemään myös kerhoasemaa. Kutsukin oli jo tullut: OH2ABB.
Uusi kerhotalo olikin Porvoon korkeimmalla paikalla, Kaivokadun mäen harjalla näköalanaan horisontti melkein joka suuntaan!
"Ruuvasimme" katolle VHF-GP-antennin ja 27 MHz piiskankin. Olimmehan radioharrastajia!
Ja monellakin oli LA-radiotausta! Eli Kaikki vain mukaan!

Työväen talolla meni mukavasti.
Mutta taloudellinen tilanne oli toinen juttu. Vaikka olimme saaneet kerhotilamme erittäin edullisesti - todellisiin hintoihin nähden - oli sekin liikaa pikku pikku kerhollemme. Jouduimme "kuopaisemaan" jäsenistön lompakoista yhä useammin.
Tuo aiheutti mietintää. Ja etsintää.


RAKENNUSTYÖVÄEN LIITON os.79

Vihdoin "herra Amiraali", vuosikymmenten radioharrastaja mutta muuten kiireinen mies tiesi työpaikkansa puitteissa olevan mahdollisuuden saada sitäkin edullisempi kokoontumispaikka. Mutta siellä ei olisi radioasemapaikkaa!
Sinänsä sääli..

Mietiittin ja muutettiin.
Sittemmin olemme ollee tavattavissa varmimmin joka toinen viikko Sibeliusbulevardi 36:ssa ja kahvia on mennyt melkoisia määriä juttuilun höysteeksi!

Kokoustilassa olemme "äänessä" vain 2 m, että 70 cm  suorilla taajuuksilla sekä 70 cm toistimella OH2RUB (434,875 MHz).
Sekä tietysti suullisesti "nokkaqusojen" merkeissä!


OH2ABB WSOY-TALOSSA

Asetuimme Sanoma-WSOY-talon väestösuojaan vuoden 2003 alusta.

Kerho on kotiutunut vakaaseen kalliosuojaan saaden antenninsa kohotettua "laajan maatason", WSOY:n rakennuskompleksin peltikattojen ylle.

 

 

Välillä lähdettyämme liikenteeseen eri retkille ja tilaisuuksiin sekä toimintaesityksiin on mukava ja miellyttävä palata kerhon suojiin pohtimaan mitä tuli tehtyä; kuka ja missä sekä suunnittelemaan uusia juonia radiotoiminnan kehittämiseksi ja hyvän asian valaisemiseksi lähimmäisillemme Itä-Uudenmaan piirissä.

 

Tämä onni ja autuus päättyi kesällä 2008 jäätyämme kaupallisuuden jalkoihin. Väestösuojan tilat vuokrattiin yrittäjälle joka perusti tiloihin nuorisolle kokoontumispaikan, "Terminaalin". Kannatamme, että nuorille olisi ja on saatava tiloja joissa päästään pois kadulta ja olisimme mielihyvin jakaneet tilat - joita riitti kyllä - heidän kanssa ja saaneet "näyteikkunan" nuorisolle jossa esitellä radioamatööritoimintaa kun oli OH2ABB-asemakin.

Mutta ei... Osuutemme vuokramenoista olisi käynyt liian kalliiksi joten jouduimme luovuttamaan..

 


PITKIN - PORVOOTA - POIKIN

Keväällä 2009 ryhdistäydyimme ja järjestimme tapaamistilaisuuksia eri paikoin Porvoossa. Lähinnä baareissa ja muissa vastaavissa yleisötiloissa. Riittävän isossa paikassa oli aina tilaa 8 ~ 12 kerholaiselle asettua saman pöydän ääreen ja vaihtaa kuulumisia, QSL-kortteja, lainavarusteita sekä kuulakärkikyniä...

 

Se ei nyt oikein vetänyt vertoja radioamatööriasemalta työskentelyä käryävän kahvikupposen kera mutta parempi kuin ei mitään.

 

Toki toimimme ja tutkimme mahdollisuuksia saada pysyvämpi kokoontumispaikka ja jotain jo jossain häämöttääkin.. Mutta siihen palataan sitten kun varmempaa tietoa on ja tulee.

 


OH2ABB-KERHOTUPA

Meille tarjoutui tilaisuus Pekan OH2JJM kautta perikunnalle jääneen 50-luvun omakotitalon käyttöön Askolan Monninkylässä.

Sinne tuonne muutimme kauden 2010 alusta. Ja mukavaa on ollut...

VaPePa-tilaisuus 2011

OH2ABB-Gerho-Gäng... (vas.) Miika OH2GEZ, Eda OH2LXB, Sakke OH2HXZ, Paplo OH2HXT, Asko OH2JMF ja Miika OH2LOI.

Kerhotalon ulkomaalaus 2012


Kerho on retkeillyt jonkin verran.

 


Sitä paitsi olemme tehneet kerhoretkiä Kouvolan Putkiradiomuseoon OH5PRM ja Lahteen OH3R Radiomuseoon, sekä Helsingin Meripelastusseuran saaritukikohtaan. Sekä Porvoon AHK:hon. Ja toki veljeskerhoissamme OH2AA sekä OH5AE! Kuin myös OH2OIL!
Ja minne vielä?

 


SRAL KESÄLEIRIT

 

Ovat olleet aina sydäntämme lähellä.

Jotkin jäsenistämme ovat käyneet säännöllisesti jokaisella heinäkuun huipentumalla milloin missäkin päin Suomea tapaamassa radiotuttuja vuosien takaa, tutustumassa uusiin sekä vierailemassa maakunnissa leirimisen liepeillä.

 

Näistä on joitain digimuistikuvia.

 


Nesteen RadioAmatöörien (NRA) veteraanien muisteluilta 2002

 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


(vas)
Nisse OH5MW Maija OH5LKB, Kari OH2KU, Eda OH2LXB, Manne OH2HXQ, Kari OH2HXR ja NRA pj Pepe OH2HZJ

Nesteen RadioAmatöörien OH2OIL muistelusivu.


Field Day

Field Dayt ovat perinteinen radioamatöörien toimintamuoto joka lähenee sitä perusajatusta, että radioamatööri on kykeneväinen menemään johonkin paikkaan, perustamaan ja kokoamaan radioaseman sekä sieltä pitämään yhteyksiä muihin radioamatööreihin. Tämä pätee niin myös LA-taajuuksiin ja -yhteyksiin.

Olemme olleet silloin tällöin äänessä lähiseuduilta "oudoista paikoista" ja ilo on ollut molemminpuolinen.

Näistä pääset maistelemaan jälkimakua omalta sivultaan Field Day
 Sivun alkuun