FIELD DAY

 


 

Field Day (kenttäpäivät) on perinteinen radioamatöörien retkeilymuoto: lähdetään "jonnekin", otetaan radiot mukaan!

Toki radiot pitää saada "ääneen" että pääsisimme workkimaan oudosta paikasta ja kerhokutsulla!

 

Siitä seuraa, että radioamatööreillä tulee olla kyky asentaa radiolaitteensa primitiivisiinkin oloihin, että radioasema ja yhteydet toimivat! Tätä kykyä voidaan käyttää myös muiden hyväksi esim. onnettomuus- ja katastrofitilanteissa sekä VaPePa-tilanteissa henkilöetsintään.

Että se kyky olisi kun sitä tarvitaan, on sitä harjoiteltava. Ja harjoittelutilanne on juuri Field Day!


FIELD DAY Nr 1

SOMMARI 1997

 

Ensimmäinen Field Day suuntautui Nesteen Sommarin virkistysalueelle jossa oli oikeastaan liiankin mukavat olosuhteet. 

Paikalla oli kuitenkin syksyisen sateisessa pimeässä säässä Jari OH2JRJ tilaisuuden isäntänä, Urpo OH2LSE, Punavili, Rainer OH2KLN, Henry OH2LJD, Miika OH2LOI & Satu, Tomi OH2JRO kavereineen (2 kpl) .

Pääsimme hiukan kokeilemaan VHF- ja 28MHz taajuuksia, tuli muutamia yhteyksiä. HF ei ollut mukana..

Saunomaan sentään ehdittiin.

Puheen porina laantui aamuyön puolella ja porukkahan oli vaihtuvaista: osa tuli kun toiset jo menivät..

Aamupala oli menyy'ltään harvinaisen erikoinen vaihtelultaan ja harmaan kalpeassa sadesäässä ihmettelimme tavaramme kasaan ja olimme kokemusta rikkaampia!


 

FIELD DAY Nr 2

CARAVAN - RADIO

Kerho osallistui 6.6-7.6.1998 ”tuottamalla” radioamatööriaseman Skepparsin Radioaiheiseen karavaanariviikonloppuun. Paikan omistaa ja tilaisuuden puitteet järjesti SF-Caravan Itä-Uusimaa. Tilaisuuden ”isä” oli Toimi OH2JRO junaili asiaa jo kevättalvelta asioita asteltiin kohdalleen. Ilmoituksia järjestettiin Itä-Uudenmaan Caravaanarien kerholehteen ja Radioamatööripuolelle SRAL:in bulletiiniin.
Eräänä tärkeänä osatekijänä oli Olavin OH2KFB:n tarkoitus radioamatöörien että karavaanarien yhdistyneen kerhoryhmän aikaansaaminen ja perustavan kokouksen pitäminen. Olavi piti erittäin ansiokkaan esitelmän johon haalittiin väkeä koko alueelta esitelmäpirtin penkeille.

Tässä ensitilaisuudessa asia ei oikein ottanut tuulta siipiensä alle mutta tämä mielenkiintoinen kahden vakavan harrasteen yhteenasettaminen on edelleen kehityksen alaisena. Tämänhetkisestä tilanteesta tietää paremmin Olavi OH2KFB.

CaravanRadio 1998 Porvoon Skarpensissa kuvassa Raimo OH2LGN Jari OH2JRJ Toimi OH2JRO ja pari yleisökatselijaa Caravan Radio-tilaisuus aloitettiin perjantai-iltana aseman ja rekvisiitan kokoamisella paikalle ja tiedoitusvälineet (yksikössä) Uusimaan toimittajan Inka Peltosen muodossa saapui juttuamaan meitä kerhon että karavaanitoiminnan puolesta.
Olimme illalla sitten QRV 144 MHz + 432 MHz + 27 MHz + 3.5 MHz vaikkakin paikallista QRM oli aika ikävästi sähkölinjojen generoimana. Mutta ilmassa oli OH2ABB-koolia!

Lauantai oli tärkein päivä tapahtumien suhteen ja  aloitimme n. Klo 12:00 tervetuliassanoilla Tomi OH2JRO sekä juhlapuheella Eda OH2LXB josta siirryimme kuulemaan Olavin OH2KFB juhlaesitelmää. Se oli todella erittäin hyvin valmisteltu hyvin havainnollisin grafiikoin ja asiantuntevin selityksin kaikesta oleellisesta mikä liittyy radioiden maailmaan.
Näytösasema OH2ABB ryhtyi pitämään yhteyksiä em. bandeilla ja 2 m toimi odotetusti vaikka Skeppars oli tunnetusti radiokatveessa alkaen TV-TX ja 32/33 cm yhteyksiä myöten!
Yhteyksiä saimme direktinä lokiin seitsemisen koolia 2 m puolelle ja pääsimme kuittaamaan SRAL bulletiinin joka annettiin Lapualta OH6A-asemalta! 70 cm operointi oli sitten joko lokaalia alueen sisällä tai toistimemme OH2RUB kautta.

HF-puolelle tuli todella pätevää operaattoria Erik OH2BPA’n ja Juhanin OH2BCD tullessa ajamaan aluksi nikottelevaa trappidipolia jota kevään pitkään rakennettiin ja mitattiin. Onneksi Erikillä OH2BPA oli lainattavana G5RV joka tikapuusyöttöineen sitten saatiin tilalle ja sillä (-QRM) päästiin ajamaan OH2ABB:tä 80 metrille! Tuli lokiin 25 3,5 kutsua ja Miika OH2LOI ”hyppäsi” vielä iltamyöhällä 20 m puolelle ajaen tilaisuuden ainoat DX’t  IN3GNV, FB5BQY ja FB6CUK! Italiasta sekä Ranskasta.

Huolimatta kovista odotuksista yleisömäärä ei päätä huimannut; odotetusta 130 - 170 vaunukunnasta paikalla oli ehkä noin 60 - 70 vaunukuntaa joista ihan arviolta n. 20 - 40 henkeä kävi ihmettelemässä mitä kummaa OH2ABB-asemalla puuhataan!

Paikalla oli myös laite-esittelyjä Mikrokulman komean vihreän ison pakettipiilin uumenista. Valitettavasti haluttu TV-satellittiesittely kompastui tuntemattomasta syystä viikkoa ennen tilaisuutta eikä korvaavaa esittelyä satu millään järjestymään lyhyessä ajassa.
Sunnuntai oli jo vaisua kelien (radio-) ja muutenkin sateen uhatessa mutta jäädessä ajoittaiseksi tihkuksi purimme sunnuntaina n. puolen päivän jälkeen leiriä joskin uutterana operaattorina Miika OH2LOI ajoi vielä 80 m SSB-kusoja hyvän nivaskan heistä jotka hän QRM’ltä kuuli. Sunnuntaina tuli QSL:iä 12 lisää ennenkuin antennit otettiin alas ja leiri pantiin pakettiin.

Lokikirjan saalis oli yhteensä 40 HF-puolella ja 9 VHF-vehkeillä. 70 cm emme noteeranneet koska olivat valtaosaltaan toistinyhteyksiä. Eikä 27 m puolella kuulunut mitään vaikka oli ”tilattu” viereinen PartioPoukaman partiolaisradistit kuulolle näytösyhteyksiä varten.
Tilaisuus muodostui antoisaksi ja opettavaksi kerhon aktiivien osalle ja tätä kaikkea muistelemme syksyn kerhoilloissa.


 
Pekka OH2JJM Markku Mikrokulma - Minor guest's - Juhani OH2BCD

Sittemmin SF-Caravan Itäuusimaa on pitänyt radiopainotteisia viikonloppuja keväisin samalla Skepparsin alueella tässä muutamana vuotena eli kiinnostusta radioasioihin on herännyt karavaanaripiireissä.


 

FIELD DAY Nr 3

HUUHKAJAVUORI 2000

 

Markku OH2HNV sai vihiä, tietoa ja järjestettyjä kerholaisillemme yhdessä Sapeli-LA-kerhon kanssa yhteistoimintaa. Ruotsinpyhtään Tessjoella; Loviisan takana oli entinen laskettelukeskus jota vuokrattiin kokoontumistilaa haluaville kohtuudella. Oli tilaa runsaalle 40 hengelle, saunat, keittiöt ja lattialla voi nukkuakin.

Sinne siis.

Viikonloppua viettämään radioaiheisesti lähti runsas joukko kummastakin kerhosta. Siinä oli tutustumisen makua nokkakusojen merkeissä. Ehdottomasti myös radiobandeille piti päästä ja antenneja asetettiin "tikun nokkaan" ja puihinkin. Radiot antennien alle ja sähköä perään!

Johan rupesi vasta-asemia löytymään.. Kaikin bandein 80 m:stä 11 metriin! Tuskin nukkumaan joudettiin pikkutunneilla kun jo varhaisimmat kapusivat miettiväisinä kumman panee ensin lämpiämään: rigit vai kahvit?

Toiminnassa oli röteän radiojuhlan makua!

Makkaraa paistui ja paloi, saunoa ja palaa, radioiden kanssa pulaamista ja huutelua; tottakai...


FIELD DAY Nr 4

HUUHKAJAVUORI 2001

 

Nyt oikein vuokrasimme pääsyn Huuhkajavuoren majoitukseen joten kesän mittaan, tai oikeastaan jo huhtikuussa käppäilimme Huuhkajavuoren laella radiokamaa käsissämme! Siinä oli Pääsiäisriehaa ilman noita-akkoja, joskin tonttuja löytyi vähän joka nurkasta!

Field Day jatkui "sirpaleisena" pitkin kesää, vähän pienemmällä ja isommalla porukalla. Juhannuksena ja heinäkuussa sekä vielä myöhemmin "syssymmällä"..

Hyödynsimme vuokra-ajan melko tarkkaan SAPELI-kerhon auttaessa aina parhaansa mukaan..Sivun alkuun